Ново скандал назрява във Фонда за лечение на деца, стана ясно

...
Ново скандал назрява във Фонда за лечение на деца, стана ясно
Коментари Харесай

Упражнява ли се натиск за изтегляне на тежките случаи от Фонда за лечение на деца?

Ново скандал назрява във Фонда за лекуване на деца, стана ясно от думите на члена на Обществения съвет Пенка Георгиева, която гостува в утринния блок на bTV.

Георгиева заяви за смущаваща практика на новия шеф доктор Мариета Райкова на последното съвещание на Обществения съвет в сряда, 11 октомври. По думите на Пенка Георгиева шефът оказва напън върху родители на тежко заболели деца да отдръпват заявките си, с цел да може да останат единствено по-леките случаи и да се усъвършенства имиджът на фонда.

Самата Георгиева цитира няколко образеца в поддръжка на думите си.

Първият бе във връзка разглеждането на молбата на фамилията на едногодишните сиамски близнаци от Сливен , които получиха финален отвод от фонда на последното съвещание. Георгиева сподели, че до момента в който изслушвали отчета на професор по случая, шефката на фонда на няколко пъти го прекъснала и едвам след последвал скандал членове на Обществения съвет съумели да зададат въпросите си към лекаря. Тя акцентира, че заключението на 17-те специалисти за близнаците е изрично и самата тя не се съмнява в него, тъй като възможна интервенция крие сериозен риск за живота на двамата близнаци. Въпреки това, преди да гласоподават решението, членовете на Обществения съвет желали да се уверят, че всичко в полза на децата е направено, затова държали да зададат въпросите си към докладчика.

„ Първоначално си помислих, че е с цел да не се губи време, само че когато размислих, видях, че има огромен проблем ”, подчерта Георгиева. Тя уточни, че  на същото съвещание имало три молби от родители за преустановяване на заявките им за лекуване на заболели деца. Това било прекомерно извънредно - при предходните директори такива молби били единични и огромна необичайност.

В най-малко един от тези случаи директорката на фонда желала преустановяване с претекста, че родителите не са дали нужните медицински документи – въпреки да става дума за проучване, за което би трябвало да се чака, а заявката да е било подадено преди по-малко от месец.

" Да, тя (директорът на фонда - б.р.) е притискала родителите да отдръпват своите заявление ", разгласи Пенка Георгиева.

На Пенка Георгиева се обадил и различен родител на болно дете, публицист от национална медия. Майката била обект на напън от страна на администрацията на фонда: „ Упражнява се напън върху нея да отдръпна заявката си, тъй като детето е „ мъчно ”. Има такава директива. Питам здравния министър: Кой даде тези указания? ”. Според нея всичко е резултат „ на една гола упоритост на един човек да бъде шеф ”

Георгиева сподели, че вероятно ще напусне Обществения съвет след влизането в действие на новия му устав, с който на членовете се не разрешава присъединяване в публични полемики.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР